A Fővárosi Csatornázási Művek által kiírt közbeszerzési eljáráson elnyertük és megvalósítottuk az Észap-pesti Szennyvíztisztító Telep újpesti csatorna rácsainak rekonstrukcióját. A projekt során a meglévő 15 mm-es durvarácsokat 5 mm-es pálcaközű MEVA DS finomrácsokra cseréltük és korszerűsítettük azok vezérlését.

 új MEVA rácsok beüzemelés után

 

A beépített berendezések egyenkénti maximális kapacitása 30 %-os rácsszemét borítottság mellett 3.250 m3/h, így 4 rács összes kapacitása 13.000 m3/h ami a távlati eseti csúcshozam kezeléséhez is elegendő biztonságot nyújt.

 

Cégünk történetének legnagyobb megrendelése a siófoki szennyvíztisztító telep szolár iszap szárítójának komplett kivitelezése. Német partnerünkkel a Thermo-System GmbH-val közösen elnyert közel 1,5 millió euró értékű projekt keretében megvalósításra kerülő rendszer Siófok város éves 5.700 t keletkező szennyvíziszapjának szárításáért lesz felelős. A víztelenített 22 % szárazanyag tartalmú iszapot  éves 3600 t víz elpárologtatásával minimum 60 % szárazanyagtartalmúra szárítjuk. Az iszap tárolását és szárítását 2 db összesen 4300 m2 alapterületű edzett üveg borítású üvegház biztosítja, a szállítást és forgatást SludgeManager™ rendszer végzi. A maximálisan 300.000 m3/h elszívott levegő szagtalanításáról ThermoClean™ gázmosó és biofilter gondoskodik.
A fenti szárítási feladat elvégzéséhez a nap energiáján kívűl, külső hőenergia nem kerül felhasználásra.

A kivitelezési munkák 2016 májusában kezdődnek, a próbaüzem várhatóan augusztusban indul.


A Veolia WS Zrt. megrendelése keretében a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. üzemeltetésében lévő Balatonlellei Szennyvíztisztító Telepre szállítottunk 2 új MEVA finomrácsot és a hozzájuk tartozó vezérlőszekrényt. A régi rácsok elbontását valamint az új berendezések komplett villamos és gépész telepítését, üzembehelyezését is  szakembereink végezték.

A Jász-Plasztik Kft. több milliárd forintos beruházással PET palack feldolgozó üzemet épít Jászapátiban. A telep technológiai szennyvizének tisztításához teflon (PTFE) bevonatú membránokkal ellátott levegőztető rendszert telepítettünk.teflon bevonatú membránok telepítés utánA szennyvíz utószűrésére pedig 2 db DS 5000 típusú Dynasand szűrőt szállítottunk, majd üzemeltünk be.
Dynasand homokszűrők beüzemelés után

A Strabag MML fővállalkozásában készülő kéthelyi szennyvíztisztító telep rekonstrukció keretében MEVA rácsszemét kezelő rendszert szállítottunk és építettünk be.

A kivitelezési munkákat szervizcsapatuk végezte.


kivitelezés
 préscsiga telepítése

A marcali szennyvíztisztító telep felújítása keretében cégünk kivitelezésében készült a telep komplett előmechanikai rendszere – finomrács, homokfogó, homokvíztelenítő – valamint az utószűrő műtárgy gépészete. 

Dynasand belső gépészet
Dynasand szűrő belső gépészete

A munkához a Nordic Water vezető márkáit MEVA és DYNASAND berendezéseket építettünk be.előmechanikai gépház

A Duna Aszfalt fővállalkozásában készülő szabadszállási szennyviztisztító telep rekonstrukció komplett technológiai gépészeti szerelését valamint a technológiai gépház berendezéseinek szállítását cégünk végzi. Az I-es sor kivitelezési munkái elkészültek, a próbaüzem a napokban indul.


 
Kombinált előmechanikai berendezés a helyszínre érkezik


 
Fúvók letelepítveTechnológiai gépház szerelés alatt

Hazai gyártású kombi előmechanikai berendezést szállítottunk a Gyomaendrődi Szennyvíztisztító Telepre. A 100 l/s kapacitású, gépi finomrácsot, kézirácsot, rácsszemét prést, homok és zsírfogót, homokvíztelenítőt tartalmazó egység egyes komponensei Svédországból érkeztek, a nagy acélszerkezetek gyártása és a végszerelés Magyarországon történt.A Nordic Water Products AB-vel történt megállapodás keretében a kombinált előmechanikai berendezéseket (MCU) gyári licensz alapján ezentúl Magyarországon gyártjuk.
A sikeres próbagyártásokat követően a svéd cég hazánkban gyártja az európai piacra szánt MCU berendezéseket is.

             


 

A Fővárosi Vízművek által üzemeltetett Tököli szennyvíztisztító Telep rekonstrukciójában a STRABAG alvállalkozójaként szállítottuk és szereltük az új előmechanikai tisztítási fokozat berendezéseit.
2 db új MEVA RS 14 finomrács és 2 db MEVA SWP 20 mosóvizes préscsiga valamint egy új homokfogó berendezés került beépítésre.
 
A Tettye Forrásház Zrt. üzemeltetésében lévő Pécs-Pellérdi Szennyvíztisztító Telepen cégünk fővállalkozásában elkészültek a homokszeparátor rekonstrukciós munkái. Az elavult vasbeton műtárgyat elbontottuk, helyére 2 db MEVA SWA 21 homokmosó berendezés került beépítésre.

         
elötte                                                                  utána

 

A próbaüzemi tapasztalatok alapján a mosott homok izzítási vesztesége 5% alatti, szárazanyag tartalma 90% feletti.
A beruházás megtérülése a homok lerakási, karbantartási és a villamos energia költségen való megtakarításból kevesebb mint másfél év.

  

                                                                                          elötte                                            utána

Saját gyártású és fejlesztésű kombinált előmechanikai berendezéssel jelentünk meg a piacon. A kulcsberendezések – finomrács, mosóvizes préscsiga - továbbra is a MEVA-tól érkeznek, de a homok és zsírfogó, a szállítócsigák, a vezérlés és a teljes összeszerelés Magyarországon zajlik. A termék megjelenésében és minőségében is illeszkedik a korábban megszokott színvonalhoz, minőségi beszállítók – SEW, SKF, AESSEAL – és gondos kivitelezés jellemzi, jóval kedvezőbb árszinten.

A jelenleg rendelkezésre álló típusok 20, 30, 40, 60 és 80 l/sec kapacitásúak, de a portfóliót folyamatosan kiegészítjük egészen 240 l/sec kapacitásig

A berendezések típusmegnevezései: SILEX SCU 20… 80

  

SILEX SCU 80 tip. berendezés gyártás alatt

Zajlik a révfülöpi szennyvíztisztító-telep Dynasand utószűrőjének kivitelezése. A révfülöpi telep befogadója a Balaton, így ez az új harmadik tisztítási fokozat jelentősen hozzájárul a tó vízminőségének megőrzéséhez. 

  

Dynasand fenékkúpok beszerelés közben

Beépítésre kerültek a mosonmagyaróvári szennyvíztisztító-telep új MEVA berendezései:

2 db MEVA DS 17-50-3 finomrács – kétszer 1000 m3/h maximális kapacitással -,

2 db MEVA SWP 20-50 mosóvizes préscsiga valamint ezek vezérlőszekrénye.

 

  

finomrácsok beépítés közben

A tolnai szennyvíztisztító-telep SBR reaktoraiba SILEX© levegőztető rendszer került. A 4 medencébe összesen 2240 db 12"-os levegőztető diffúzort szereltek be kollégáink.


    

levegőztető rendszer telepítés közben

A békéscsabai teleprekonstrukció előmechanikai berendezéseit kompletten a Nordic Water Silex szállította és szerelte.

A beépített 3 db  MEVA DS 17-110-3 finomrács maximális együttes kapacitása 6000 m3/h.
A rácsokról a rácsszemetet egy 9 m hosszú  MEVA XC 320 szállítócsiga gyűjti és továbbítja a MEVA SWP 30-60 típusú mosóvizes préscsigába.

A homokfogóban kifogott homok mosásáról és víztelenítéséről egy MEVA SWA 12 homokmosó berendezés gondoskodik.
A nagykanizsai központi átemelő rácsszemét kezelését a  MEVA SWP-CPS berendezéspáros végzi.

Az SWP mosóvizes préscsiga után sorba kapcsolt CPS ellennyomó préscsiga segítségével a rácsszemét mosási hatékonysága nő, a végtermék szárazanyagtartalma pedig akár 90% feletti is lehet, drasztikusan csökkentve ezáltal a szállítási és lerakási költségeket.
A kiskunhalasi szennyvíztisztító telep Cyclator© típusú SBR reaktoraiba a Nordic Water Silex Kft. által gyártott SILEX© levegőztető rendszer került beépítésre.levegőztető rendszer üzem közben

Cégünk szállította a kiskunhalasi szennyvíztisztító telep új finomrácsát és a hozzá tartozó préscsigát és ezek vezérlését. A berendezések gépészeti telepítését az Euroaszfalt Kft. szakemberei, a villamos szerelést és a beüzemelést pedig kollégáink végezték.
MEVA DS és XP telepítés után


A munka kapcsán egy MEVA DS 17-40-3 finomrács és egy MEVA XPRESS prés, valamint egy kültéri kivitelű vezérlőszekrény került beépítésre. 
A nagykanizsai szennyvíztisztító-telep rekonstrukciója kapcsán cégünk végzi a rácsgépáz gépészeti berendezéseinek szállítását, szerelését.

felújítás előtt

A kivitelezés során 2 db MEVA DS 17-110-3 típusú finomrács – kétszer 2000 m3/h kapacitással – 1 db MEVA XC 320 szállítócsiga, 1 db MEVA SWP 30-60 mosóvizes préscsiga került beépítésre.felújítás után

A felújítás eredményeként a rácsszemét eltávolítási hatásfoka megsokszorozódott, a kifogott szemét szárazanyagtartalma pedig 40% fölé nőtt, ezzel jelentősen csökkentve az elszállítási és a lerakási költségeket.  
 vezérlőszekrény

 

A projekt kapcsán cégünk feladata volt a berendezések szállításán túl azok villamos és gépészeti szerelése is.

A STRABAG-MML Kft. fővállalkozásában készülő makói szennyvíztisztító-telepre kerültek beépítésre MEVA berendezéseink.
Mindkét tisztítási sor első fokozatába került egy-egy MEVA DS 13-50-3 típusú finomrács – egyenként maximum 850 m3/h kapacitással - és egy-egy SWP 20-50 mosóvizes préscsiga.

                        

berendezések beüzemelés előtt

 
Ezen felül cégünk szállítása terjedelme volt a egy MEVA SRS szippantott szennyvízfogadó állomásszippantott szennyvízfogadó

 

A berendezések gépészeti telepítését a fővállalkozó, a villamos szerelést beüzemelést cégünk emberei végezték.

A kiskunfélegyházi NT Kft. technológia vízkezelő rendszerébe szállítottunk egy db DS 5000 típusú folyamatos üzemű Dynasand homokszűrő berendezést. A technológia kapacitása 50 m3/h.A szűrőhomok betöltése közben

A BKSZT Kft. (Csepeli szennyvíztisztító) fejlesztése kapcsán cégünk befejezte a záporvíz ülepítők Zickert kotróinak gépészeti telepítését. A kotrók villamos szerelését a következő hetekben végezzük, a berendezések próbaüzeme december elején kezdődik.


A Zickert fenékkotrók előnye a hagyományos láncos kotrókkal szemben, hogy minimális számú mozgó alkatrészt tartalmaznak, így az ülepedést kevésbé zavarják és a leülepedett iszap legalsó, legnagyobb szárazanyag tartalmú részét veszik csak el. Az üzemeltetést egyszerűsíti, hogy minden karbantartást igénylő alkatrész a vízfelszín felett található.

 
A projekt keretében az oldalági kezelés levegőztető medencéibe is cégünk terméke a SILEX SSI Duradisc© teflonbevonatos levegőztető rendszer kerül. A szabadalmaztatott, teflonbevonattal ellátott gumimembránok élettartalma a hagyományos EPDM anyagú membránokhoz képest hosszabb, mivel a teflon nem engedi kioldódni a gumiból a térhálósító anyagot ezáltal a membránok rugalmassága megmarad, így a buborékok mérete és a membrán nyomásesése az idő előrehaldtával lényegesen kevésbé nő, ebből adódóan  a membrán hatásfoka hosszú ideig magas marad. A teflon másik kedvező tulajdonsága a síkos felszíne, melyből kifolyólag a membrán felületén a biofilm nem tud megtapadni, a vízkő nem tud kristályosodni, így a membránok tisztításra a hagyományos EPDM anyagúakhoz képest 6-10-szer kevesebbszer van szükség. 
A debreceni TEVA Gyógyszergyár Zrt. szennyvíztisztító telepének intenzifikálása keretében a korábban kiegyenlítő medenceként üzemelő térbe új finombuborékos levegőztető rendszer került.

A gyógyszergyári szennyvíz összetételéből – elsősorban magas oldószertartalom – adódóan speciális elvárásoknak kellett megfelelnünk.

A korábbi tapasztalatok alapján a hagyományos EPDM gumimembrán gyorsan – 2 évente – elöregszik, elveszti rugalmasságát, ezáltal romlik az oxigénbevitel hatásfoka, csökken az üzembiztonság, ezen kívül a rendszeres membráncsere és a többlet villamos energia felhasználás jelentős plusz költséget jelent az üzemeltetőnek.

A feladatra a SILEX SSI Duradisc© szabadalmaztatott Teflon© bevonatú gumimembránjait ajánlottuk, melyet a megrendelő mérnökei is a legjobb megoldásnak választottak, így a rendszer szállítását, telepítését cégünk kezdhette meg.

A Teflon© bevonat a membrán felszínét elzárja a szennyvíztől, így a térhálósító anyag nem tud kioldódni a gumiból, a membrán ezáltal sokkal hosszabb ideig rugalmas marad, pórusai nem nyílnak ki, a levegőztetés hatásfoka hosszú ideig kiváló marad.

A Teflon© további kedvező tulajdonsága, hogy csúszós felületének köszönhetően nem tapad meg rajta a biofilm, valamint nem tud kikristályosodni a vízkő, ennek következtében 6-10-szer ritkábban van szükség a membránok tisztítására.


A membránokon kívűl minden egyéb alaktrész is speciális anyagminőséget igénylet: a leszállócső és a levegő elosztó gerincvezeték saválló acélból (EN 1.4571), a levegő elosztóvezetékek polipropilénből, a csőbilincsek és lefogatóelemek szintén saválló acélból (EN 1.4404) készültek. A csőtartók rögzítését vízzáró ragasztóhabarccsal biztosítottuk, a PP csőrendszer elektrofúziós hegesztéssel került összeszerelésre.
A GE Zenon Europe Kft. fővállalkozásában készülő kazahsztáni Khorgos szennyvíztisztítótelepére cégünk szállította az előmechanikai tisztítás gépészeti berendezéseit. Az érkező szennyvizet egy üzemi és egy melegtartalék vonalon egy-egy Meva RS 14-50-5 gépi finomrács szűri, a kifogott rácsszemetet egy-egy Meva SWP 20-50 mosóvizes préscsiga mossa és vízteleníti.

A technológia sorban később, a dobszűrő után is helyet kapott egy Meva SWP  mosóvizes préscsiga.

A berendezéseket gyári vezérlőszekrény egy Siemens Simatic PLC kersztül vezérli, mely a helyi scada rendszerrel ProfiBus-on keresztül kommunikál.
 
Zajlik a tatai szennyvíztisztító telep rekonstrukciója, melynek keretében átadásra került az új rácsgépház. A rácsszemét eltávolítását egy Meva DS 17-80-3 típusú 3 mm pálcaközű gépi finomrács végzi, a kifogott szemét tömörítéséről pedig egy RP hidraulikus prés gondoskodik. A berendezések telepítését a Veolia Water Solutions Zrt., üzembehelyezését a Nordic Water Silex Magyarország Kft. kollégái végezték.

 
A projekt keretében a későbbiekben cégünk szállítja a végátemelő durvarácsát is. A fényesfasori átemelőbe egy Meva MRS többfésűs durvarács kerül telepítésre. 
Tisztelt Partnerünk!

Elindult honlapunk, melyre igyekszünk feltölteni az összes olyan adatot, információt, amely segítségére lehet a munkájában. Célunk, hogy minden műszaki információ könnyen hozzáférhető legyen, ne kelljen várnia a beszállítók adatszolgáltatására.

Kérem, tekintse meg a cégünk termékválasztékát honlapunkon. 

A Nordic Water eddig Magyarországon leginkább a MEVA termékvonallal volt jelen, de több, hasonlóan kiemelkedő minőségű terméket gyárt, amelyek közül szinte mind rendelkezik referenciatelepítéssel itthon is. 

A honlapunkon megismerheti - a MEVA berendezéseken kívül - a Zickert márkájú kotrókat, statikus flokképzőket, medencefedéseket, a DynaSand és DynaDisc szűrőberendezéseket, NCS csigákat, valamint a Johnson Lamella szeparátorokat.

A jövőben tervezzük bővíteni termékeink körét a Nordic Water termékpalettáján kívüli vezető gyártmányokkal, ezekről honlapunkon a későbbiek folyamán tájékozódhat.

Köszönjük, hogy ellátogatott honlapunkra, reméljük, termékeink felkeltették az érdeklődését.

Üdvözlettel

Környei Ákos és Végh Balázs

Sikeres próbaüzem után cégünk átadta üzemeltetésre az első megvalósított fejlesztését. A Dunakeszi szennyvíztisztító telepen az Univex Kft. kivitelezésében új rácsműtárgy létesült.

A szennyvíz 3 mm-es pálcaközű szűrését 2 db MEVA RSM rács végzi, a kifogott rácsszemetet egy MEVA SWP típusú mosóvizes préscsiga mossa és vízteleníti.
 

Híreink

2017/10/12
  A Fővárosi Csatornázási Művek által kiírt közbeszerzési...
2016/04/25
A Veolia WS Zrt. megrendelése keretében a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt....
2016/04/14
Cégünk történetének legnagyobb megrendelése a siófoki szennyvíztisztító telep...
2015/10/27
A Strabag MML fővállalkozásában készülő kéthelyi szennyvíztisztító telep...
2015/10/20
A marcali szennyvíztisztító telep felújítása keretében cégünk...